За мене је ово једно ново искуство и веома сам се радовала сусрету са читаоцима. Ово је одлична идеја и прави пут и начин да се деца мотивишу да читају књиге

На Трибини младих Културног центра Новог Сада у четвртак, 20. октобра 2016, одржана је промоција књиге Јасминке Петровић „Лето када сам научила да летим“ у издању Креативног центра.

 IMG_8990

Разговор са ауторком водили су ученици основних школа: „Јован Поповић“, „Јован Јовановић Змај“ и „Ђорђе Натошевић“. Програм уједно представља прво у низу дружења основаца са писцима за децу у оквиру стандардних програма Међународног фестивала прозе – PROSEFEST-а, у којима су до сада учествовали новосадски гимназијалци. На тај начин и млађи ученици имали су прилику да се упознају са прозним стваралаштвом ван њиховог редовног школског програма, те да остваре живи контакт са својим омиљеним писцима.

  Присутнима се прво обратио уредник књижевног програма Културног центра Новог Сада Недељко Мамула изразивши велико задовољство што се пројекат Међународног фестивала прозе проширио на основне школе и што ће основци имати прилику да се упознају са ауторима.

 Наташа Тополац, програмски организатор Културног центра Новог Сада, захвалила се ученицима, наставницима, ауторки књиге и Креативном центру што су се одазвали позиву и на тај начин заједно покренули једну нову иницијативу.

  Уредница Креативног центра Анђелка Ружић објаснила је шта је то посао једног уредника и како изгледа сарадња писаца и уредника.

  Ауторка књиге „Лето када сам научила да летим“ Јасминка Петровић, истакла је да је привилегована што има прилику да буде део пројекта који ће спојити писце и младе читаоце.

– За мене је ово једно ново искуство и веома сам се радовала сусрету са читаоцима. Ово је одлична идеја и прави пут и начин да се деца мотивишу да читају књиге – рекла је Јасминка Петровић.

Основци су уживали у пријатном и едукативном разговору са писцем и уредницом и том приликом су сазнали нешто више о томе како настаје једна књига, како писац ствара своје јунаке и да ли је тешко премостити генерацијску разлику и написати књигу за децу.

Ученици су се сложили да је програм ове врсте једно ново и лепо искуство којег ће се дуго сећати.

– Надам се да ћемо имати још прилика да се дружимо са писцима, јер су такви догађаји искуства која ћемо дуго памтити – рекли су новосадски основци.