Трећег дана Прозефеста, 27. септембра, у Културном центру Новог Сада одржано је књижевно вече током којег су говорили писци Срђан Срдић и Ранко Рисојевић. Разговор са њима водили су ученици гимназија „Светозар Марковић“ и „Исидора Секулић“.

Фото: Бранко Лучић

Први део вечери био је посвећен стваралаштву Срђана Срдића, који је на самом почетку прочитао одломак из свог актуелног романа под називом „Сребрна магла пада“. Књижевни критичар Иван Радосављевић навео је да је његов најновији роман врхунско остварење и нешто најтеже што је до сада написао. „Срђан Срдић је човек који се бави превасходно уметничком организацијом текста. Њему је битно да књига функционише на једном дубљем нивоу“, истакао је Радосављевић.

Сам аутор је кроз разговор са ученицима казао да све што ради у животу јесте књижевност. „Ја желим да напишем књигу какву бих ја волео да читам, а ако има још других таквих људи, тим боље по књигу, боље по књижевност, боље за све.“

Фото: Бранко Лучић

Вече је настављено у разговору ученика Гимназије „Исидора Секулић“ са Ранком Рисојевићем, чији је роман „Бескућник“, последњи у његовој такозваној Бањалучкој трилогији, на самом почетку похвалио доктор Зоран Ђерић. „Они који буду читали роман, а да притом нису из Бања Луке, помислили би да није историјски јер роман достиже универзалност, иако је о једном специфичном месту.“ У даљем разговору Ђерић је аутора упоредио с великим прозаистама као што су Иво Андрић и Бранко Ћопић.

Фото: Бранко Лучић

Четвртог дана Прозефеста, 28. септембра, гости ће имати прилику да присуствују књижевној вечери у току које ће говорити писац Радивој Шајтинац, у 19 часова у Културном центру Новог Сада. Разговор са писцем водиће ученици Гимназије „Јован Јовановић Змај“. Вече ће се наставити од 20.30 часова у склопу ПостПрозефеста, током којег ће се одржати промоција књиге „Критика памћења“ ауторке Радмиле Гикић Петровић.

Гојко Димић, Ана Суботић