barbara-klicka-by-michał-szperling
фото: Michał Szperling

Барбара Клицка рођена је 1981. у Плоцку. На Варшавском универзитету студирала је пољску филологију. Осим што је песникиња, уредница, сценаристкиња и књижевна рецензенткиња, пише текстове за музичке групе и активно се бави културном анимацијом. Коаутор је текстова и члан групе Pochwalone. Осим тога, један је од ретких стручњака за јидиш у Пољској и уредница јеврејског тромесечника о књижевности и уметности под именом Cwiszn.

Дебитовала је 2000. године као песникиња збирком Wrażliwiec, а 2012. објавила је збирку same same, која је номинована за вроцлавску песничку награду „Силесијус“ за књигу године. Ову награду освојила је 2015. за збирку nice, за коју је 2016. добила и награду „Гдиња”. Године 2021. објавила је збирку песама Allel. Њено последње дело, роман Ренета, номиновано је награду „Нике“.

Њена поезија превођена је на бројне европске језике, а прозни првенац, роман Бања (Zdrój, 2020), номинован је за неколико награда и до сада је преведен на више језика.

Заједно са Јацеком Денелом и тимом покренула је пројекат Нови тајни детектив, у оквиру ког су објављени књига (2015) и диск, направљени мултимедијална изложба и блог посвећени злочинцима и злочинима међуратног периода у Пољској.