Vesna Goldsworthy
фото: Liz Seabrook

Весна Голдсворти рођена је 1961. у Београду. Завршила је студије југословенске и опште књижевности на Филолошком факултету у Београду 1985. године. Прве стихове и прве научне радове објавила је на српском језику. Током студија писала је књижевну критику и била главни уредник часописа Знак. У Лондону живи од своје двадесет и четврте године. Магистрирала је Модерну енглеску књижевност 1992. а докторирала 1996. године на Универзитету у Лондону, као стипендиста Британске академије.

Радни век започела је у издаваштву 1986. године, радећи као уредник за академске издавачке куће Чадвик-Хили Лтд (Chadwyck-Healey Ltd) и Едишнс Алекто (Editions Alecto), а затим је, 1990. године, прешла на радио. Десет година радила је као продуцент и водитељ на Би-Би-Си радију. Постала је редовни професор енглеске књижевности и креативног писања 2000. године. Претходно је предавала на Кингстонском универзитету и на универзитету у Источној Англији, а од 2017. године на Универзитету у Ексетеру. Предавач је по позиву и на америчким универзитетима Сент Лоренц у Њујорку и Бакнел у Пенсилванији.

Написала је неколико књига различитих жанрова, и све су преведене на више светских језика. Књижевна студија Измишљање Руританије: Империјализам маште (1998) обавезна је лектира на балканистичким одсецима светских универзитета. Чернобиљске јагоде (2005) књига је мемоарске прозе о одрастању у Југославији и првим корацима у поезији. Серијализована је у лондонском Тајмсу, а 1990. године доспела је на листе бестселера широм Европе, доживевши четрнаест издања само на немачком језику. Солунски анђео (2011) њена је прва књига поезије, писана истовремено на српском и енглеском језику. Енглеска верзија добила је Међународну награду „Роберт Крошоу“ и нашла се у Тајмсовом избору најбољих књига поезије за 2011. годину. Њен први роман, Горски (2015), у којем је осавременила причу о Великом Гетсбију, имао је и двонедељну серијализацију на Би-Би-Сију. Господин Ка (2017), њен други роман, представља наставак приче о Ани Карењиној. Добитница је Награде Момо Капор за роман Гвоздена завеса (2022).