Георги ГосподиновГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ (1968) је песник, писац и драматург, један од најпревођенијих бугарских аутора од 1989. године.
Објавио је четири књиге поезије које су добиле националне књижевне награде. Преводи његових песама су се нашли у многим антологијама, између осталог и у New European Poets (Нови европски песници, Graywolf Press, САД, 2008).
Господинов је стекао светски глас својим Природним романом. Објављен је 7 пута у Бугарској и на 17 језика у иностранству, укључујући енглески (Dalkey Archive, САД, 2005), немачки, француски, шпански, италијански, итд (српско издање, Геопоетика, 2001). Роман је добио похвале од часописа New Yorker, NY Times, Village Voice, Guardian, итд. Европски критичари назвали су га „машином за приче” (Le Courrier, Женева), а аутора – „хумористом очаја” (Neue Zürcher Zeitung).
И друге приче (2001), његова збирка кратких прича, изашла је на енглеском (NU Press, САД, 2007), немачком, француском, итд. Господиновљеве кратке приче су објављене у антологији Best European Fiction 2010 (Најбоља европска проза, Далкеy Арцхиве, САД, 2010).
Господинов је написао и две позоришне представе: D. J. (иницијали Дон Жуана; 2005) и Апокалипса стиже у 6 увече (2010). Његови су комади добили награде за најбољи бугарски драмски текст године. Оба комада су постављена у Софији, а D. J. и у Аустрији и Француској. Бугарски национални радио је урадио продукцију радијских верзија комада.
Господинов је аутор сценарија за кратке игране филмове, од којих је последњи Omelette (4.44’, похваљен на Филмском фестивалу Сунданце 2009).
Његов најновији пројекат је ликовно-графички роман Вечна муха (2010, са уметником Н. Торомановим).