prosefest 2014Поводом 8. Међународног фестивала прозног стваралаштва “Просефест” који Културни центар Новог Сада организује под покровитељством града Новог Сада, а који ће ове године почети 23. априла на Светски дан књиге, у клубу “Трибина младих” КЦНС одржана је конференција за новинаре на којој је најављен фестивал. Током конференције организатори фестивала поделили су књиге учесницима фестивала, средњошколцима из три новосадске гимназије, “Јован Јовановић Змај”, “Исидора Секулић” и “Лаза Костић”. Ученици ће током фестивала имати прилику да се друже и разговарају са писцима, учесницима “Просефест”-а.

prosefest 2014

– Сарадња с младима представља стварање нове генерације едукованих читалаца који ће једног дана постати ствараоци културне политике у нашој држави, а овај Међународни фестивал прозног стваралаштва и организујемо са мисијом да им учинимо доступним, како вредне књиге, тако и да им омогућимо да разговарају са светским и нашим писцима. У данашње време, читаоци не умеју да препознају праве вредности у књижевности. За претходних седам година колико организујемо Фестивал, 60 аутора, половина из наше земље, половина из иностранства били су наши гости, истакао је Недељко Мамула, извршни продуцент “Просефест”-а и нагласио да је двојезичност иновативна карактеристика фестивала.
Књиге аутора који ове године учествују на Фестивалу, за средњошколце су обезбедили издавачи из Србије као партнери Културног центра Новог Сада. Од Лагуниних аутора учествују Никола Маловић из Црне Горе, као и Слободан Владушић из Србије, актуелни добитник награде “Меша Селимовић” за књигу “Ми, избрисани”; Градска библиотека Новог Сада је објавила роман Мирослава Демака из Словачке; Геопоетика је издавач Горана Гоцића и његовог НИН-овом наградом награђеног романа “Таи”; Издавачка кућа “Плато” је објавила роман Сусан Рингел из Финске; а издавачка кућа Агора је објавила књиге чак троје учесника овогодишњег фестивала: прича Инез Баранеј је објављена у Антологији аустралијске приче, а Агорини аутори су и Петар Милошевић чији роман “Тиња Калаз” је пре два дана добио награду “Бора Станковић”, као и Милисав Савић чије су три књиге објављене у Агори, укључујући и реиздање његовог романа “Хлеб и страх” за који је Савић добио НИН-ову награду 1991. године.
У име издавача, новинарима и ђацима се обратио Ненад Шапоња из Агоре, који је уједно и председник Организационог одбора “Просефест”-а:
– Идеја фестивала од првог дана је била довести најбоље писце, показати које су праве књижевне вредности, које су вредне књиге. Интеракција с ученицима представља иновацију у складу с модерним добом и ја се, као председник Организационог одбора захваљујем Лагуни, Геопоетици, Платоу и Градској библиотеци Новог Сада што су, као и ми у Агори, препознали вредност ове концепције “Просефест”-а и што су поклонили књиге за средњошколце и као партнери нам се придружили у нашој мисији, закључио је Шапоња који је ђацима укратко представио и писце који долазе на Фестивал.

Ђаке је поздравио и директор Културног центра, др Андреј Фајгељ, који је посебно истакао вредност овог пројекта.
– Оно што издваја Просефест је одговор на један конкретан проблем. Данас нас често упозоравају на то да млади врло мало читају. Ми живимо у периоду губитка текста, а чињеница је да се књига као начин комуникације губи. Међутим, Просефест даје прилику младим људима да изнова открију књигу као средство комуникације. У доба смрти књиге, ученици постају читаоци, а то је драгоцено. Просефест доприноси томе да Нови Сад добије и младе писце, а самим тим и нове књиге и нове читаоце. На тај начин се наша цивилизација богати у овим променама, а ви кроз Просефест учествујете у обогаћивању не само националне, већ и планетарне културе.

Директор Културног центра је затим ученицима поделио књиге писаца који ће учествовати на овогодишњем “Просефест”-у, како би се они, у сарадњи с наставницима српског језика и књижевности из поменутих школа, припремили за сусрете и разговоре с књижевницима током фестивала.