Седам изванредних писаца из наше земље, региона и света представиће се новосадској публици на деветом Међународном фестивалу прозе “Просефест” који ће бити одржан следеће седмице у Новом Саду у организацији Културног центра Новог Сада, од 22. до 24. априла. Гости Новог Сада биће: Саманта Швеблин из Бразила, Весна Голдсворти из Енглеске, Бора Ћосић из Немачке, Ото Хорват – Новосађанин који живи у Италији, Гоце Смилевски из Македоније, Дамир Каракаш из Хрватске и Јевгениј Водолазкин из Русије.

Alis-Manro-plakat-za-PROSEFEST-2015   Седам изванредних писаца из наше земље, региона и света представиће се новосадској публици на деветом Међународном фестивалу прозе “Просефест” који ће бити одржан следеће седмице у Новом Саду у организацији Културног центра Новог Сада, од 22. до 24. априла. Гости Новог Сада биће: Саманта Швеблин из Аргентине, Весна Голдсворти из Енглеске, Бора Ћосић из Немачке, Ото Хорват – Новосађанин који живи у Италији, Гоце Смилевски из Македоније, Дамир Каракаш из Хрватске и Јевгениј Водолазкин из Русије.

  Ученици новосадских гимназија “Јован Јовановић Змај”, “Исидора Секулић” и “Светозар Марковић”, већ се месец дана припремају за разговоре са познатим писцима, јер се током три дана овог јединственог фестивала одржава низ програма у гимназијама у којима управо ђаци воде разговоре о делима ових аутора, а организују се и програми у Културном центру Новог Сада који су отворени за публику.

“Ми из организације Фестивала и Културног центра Новог Сада смо срећни да сваке године оно што хоћемо да препоручимо за читање делимо са ученицима гимназија са којима сарађујемо од првог дана. Сви који су гости “Просефест”-а деле уверење да су ученици најважнији и највреднији део Фестивала, јер су они будући читаоци и будућа културна елита нашег друштва”, истиче Недељко Мамула, уредник Фестивала.

  Првог дана “Просефест”-а биће уручена награда “Милован Видаковић”, коју су до сада на овом Фестивалу примили: Ђерђ Конрад, Давид Гросман, Клаудио Магрис, Алберто Мангел, Слободан Тишма, Давид Албахари и Милисав Савић.

  Добитник овогодишњег међународног признања за укупно прозно стваралаштво биће објављено на конференцији за новинаре у Београду, у уторак, 21. априла, дан пре почетка овогодишњег Фестивала.

  Културни центар Новог Сада припрема и неколико програма “У сусрет Просефесту”, тако да разговори о књижевности почињу већ од понедељка, 20. априла када ће бити организовано вече посвећено добитници Нобелове награде, канадској списатељици Алис Манро.