Водолазкин је , чини ми се, последњих неколико година потпуно обележио прозну сцену у Русији. Велика нам је част што је нашао времена да дође код нас, а неки га називају „руским Умбертом Еком“. Он је писац шароликог опуса и успео је да завреди нашу пажњу и ову награду

Јединствени фестивал, несвакодашњег концепта

Седам изванредних писаца из наше земље, региона и света представиће се новосадској публици на деветом Међународном фестивалу прозе “Просефест” који почиње сутра (22. април) у Новом Саду у организацији Културног центра Новог Сада, саопштено је данас на конференцији за новинаре одржаној у овој институцији.

 Саманта Швеблин из Аргентине, Весна Голдсворти из Енглеске, Бора Ћосић из Немачке, Ото Хорват – Новосађанин који живи у Италији, Гоце Смилевски из Македоније, Дамир Каракаш из Хрватске и Јевгениј Водолазкин из Русије разговараће током три дана фестивала са ученицима новосадских гимназија: “Јован Јовановић Змај”, “Исидора Секулић” и “Светозар Марковић”.

 На данашњој конференцији је објављено да је Међународну књижевну награду за прозно стваралаштво „Милован Видаковић“ добио руски књижевник Јевгениј Водолазкин, која ће му бити уручена сутра (22. април) у 18 сати на свечаном отварању Просефест-а.

IMG_0364

 На конференцији за новинаре директор КЦНС др Андреј Фајгељ рекао је да је „Просефест“ несвакидашњи и јединствени фестивал који се издваја добро осмишљеним концептом.

– Фестивал је јединствен јер омогућава живи контакт између најмлађих читалаца, гимназијалаца који се тек формирају у читалачком смислу, и већ афирмисаних писаца који су ауторитети. Тај концепт никога не оставља равнодушним, и писци из нашег града одлазе са најбољим утисцима и остају у контакту са гимназијалцима који су читали њихова дела. Након девет година можемо рећи да „Просефест“ стратешки производи читалачку публику, што је јако важно – додао је Фајгељ.

 Председник Организационог одбора Фестивала Ненад Шапоња истакао је да је идеја од самог настанка Фестивала да се позивију писци са највећим могућим рејтингом.

– Водолазкин је , чини ми се, последњих неколико година потпуно обележио прозну сцену у Русији. Велика нам је част што је нашао времена да дође код нас, а неки га називају „руским Умбертом Еком“. Он је писац шароликог опуса и успео је да завреди нашу пажњу и ову награду – додао је Шапоња.

Добитник међународне књижевне награде за укупно прозно стваралаштво „Милован Видаковић“ 2015. године

 ЈЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН

JevgenijVodolaskin-BLU_002  Јевгениј Германович Водолазкин (Евгений Германович Водолазкин) је рођен 1964. године у Кијеву, где je 1986. године дипломирао на Филолошком факултету. Магистрирао je 1992. на Институту за руски језик и књижевност РАН (тема: „Хроника Георгија Амартола у старој руској књижевности”). Године 2000. je докторирао одбранивши докторску дисертацију „Светска историја у књижевности Старе Русије”. Ради у ИРЛИ (Институту за руску књижевност) у Санкт Петербургу, a од 2012. уређује алманах Пушкинског дома „Текст и традиција”. Јевгениј Водолазкин je увек наглашавао да je имао срећу и част што je деценију и пo његов научни руководилац и учитељ у време усавршавања и рада у ИРЛИ био највећи лингвиста двадесетог столећа Дмитриј Сергејевич Лихачов.

 Аутор je стотинак научних радова о старој руској књижевности, књига Дмитриј Лихачов u његова епоха и Инструмент језика. О људима u речима и романа: Отимање Европе (2005), Соловјов u Ларионов (2009) и Лавр (2013).

  Роман Соловјов u Ларионов je био финалиста за награду „Књига године 2010”, добитник књижевне награде „Андреј Бели” и Награде за филолошку храброст и оригиналност, проглашен за најбољу књигу у Русији, 2010. године. РоманЛавр je добитник награде „Књига године 2013”, Награде „Јасна Пољана” и Награде међународног удружења „Портал”.

  Због изузетне популарности писца, објављено je 2013. године дело Сасвим дpyгo време, које садржи, осим поновљеног издања романа Соловјов u Ларионов, и аутобиографске приповетке, као и новелу Блиски пријатељи.