Велика ми је част што ћу бити међу добитницима престижне награде коју додељује Просефест. Нови Сад ми је посебно драг, јер управо овде, пре 27 година, објављен је први превод неке од мојих књига у читавој Европи – рекао је аргентински књижевник.

Аргентински писац Гиљермо Мартинес добитник награде „Милован Видаковић“

  На свечаном отварању 10. Међународног фестивала прозе „Просефест“, сутра у 18 сати у сали „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, награду „Милован Видаковић“ примиће аргентински писац Гиљермо Мартинес, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре којој је присуствовао и лауреат.

 Присутним новинарима се обратио в. д.  директора КЦНС Бојан Панаотовић који је изразио задовољство што је Културни центар Новог Сада домаћин фестивала који је окупио домаћу и светску књижевну елиту.

– Први корак ка успеху јесте напоран рад на себи, а тај рад почиње читањем и учењем. Зато су овакви фестивали од огромног значаја за читаве генерације. Посебно желим да поздравим идеју људи који су осмислили овај фестивал тако да млади људи дођу у Културни центар, да се упознају и разговарају са писцима, јер то је културолошки напредак. Велика нам је част што смо као домаћини угостили господина Мартинеса и многе друге писце из различитих земаља, што је наш Фестивал уврстило у најбоље европске књижевне фестивале.

  Председник Организационог одбора фестивала и уредник издавачке куће „Агора“ Ненад Шапоња говорио је о писцима који ће се ове године представити публици у оквиру „Просефест“-а.

– На различите начине сам учествовао у досадашњим издањима овог фестивала и посебно ми је драго што смо у прилици да овде, у Новом Саду, представимо врхунске писце и њихова дела. У наредним данима, програме у новосадским гимназијама, као и у Културном центру, имаће наш лауреат Гиљермо Мартинес чија је књига прича „Одвратна срећа“ пре само недељу дана објављена у издавачкој кући „Агора“. Затим, Лидија Димковска као четврта ауторица из Македоније на овом Фестивалу, Сава Дамјанов који први пут учествује као писац, а који је аутор концепције „Просефест“-а и који ће имати прилику и да свечано сутра отвори Фестивал, Марио Лигуори – Италијан који живи у Новом Саду и пише на српском језику, Оја Бајдар из Турске, Роберт Перишић из Хрватске и Владимир Кецмановић из Србије.

  Први пут је конференцији за медије уприличеној дан пре почетка Фестивала, чији је мото „Заузми позу- читај прозу“, присуствовао и добитник награде „Милован Видаковић“. Гиљермо Мартинес је рекао да је веома срећан што је у Новом Саду за који га везују посебне успомене.

– Велика ми је част што ћу бити међу добитницима престижне награде коју додељује Просефест. Нови Сад ми је посебно драг, јер управо овде, пре 27 година, објављен је први превод неке од мојих књига у читавој Европи – рекао је аргентински књижевник.

  Недељко Мамула, уредник књижевног програма Културног центра, истакао је да је „Просефест“ данас један од најзначајнијих европских фестивала. По његовим речима, оно по чему се овај Фестивал издваја је то што ученици креирају разговоре са писцима. „У почетку су многи учесници Фестивала били скептични како ће програми изгледати, али након наступа, писци су веома често истицали да боље разговоре нису имали“, истакао је Мамула.

  Сарадња Културног центра Новог Сада са неколико гимназија у Новом Саду и Сремским Карловцима, током ових десет година трајања „Просефест“-а довело је до тога да се за учешће на Фестивалу, средњошколци својим професорима јављају још на почетку школске године, а током Фестивала је већ годинама присутно позитивно ривалство – ко ће се боље припремити за сусрете с писцима.