„Позвала сам једног заузетог ђака и питала га да ли жели да учествује у Прозефесту, имајући у виду његов густ распоред и бројне обавезе, а он ме одушевљено питао: „Упознаћу неког писца?! Наравно да желим да учествујем!” То најсликовитије описује са колико радости и ентузијазма наши ђаци дочекују Прозефест.“

ПРШТЕ ДОБРЕ ВИБРАЦИЈЕ, РАДОЗНАЛИ УМ И СМЕЛЕ ПРИМЕДБЕ

У времену агресивне инстант ТВ забаве, заводљивих могућности комуникацијских геџета, несагледивих простора интернетске стварности и пребрзог живљења у којем свака радозналост посустаје пред могућностима миша у руци сваког тинеjџера, ентузијазам професора који анимирају ђаке за учешће у овом књижевном подухвату је за големо поштовање. Ове године ђаке за сусрет са писцима припремају: Мирјана Грдинић (Гимнзија „Јован Јовановић Змај”), Катица Дармановић (Гимназија „Исидора Секулић”), Драгана Бошковић (Гимназија „Светозар Марковић”) те Весна Зечевић и Светлана Петровић (Гимназија „Лаза Костић”). Ево њихових утисака о фестивалу..

IsidorinaGimnazijaBLU-004

Професорка књижевности Катица Дармановић (Гимназија „Исидора Секулић“):

“Гимназија `Исидора Секулић` учествује од 2013. године на Прозефесту и по речима свих учесника (ученика), невероватна енергија и искуство су прве асоцијације у вези са Фестивалом. Неке посебне припреме за сусрет са писцем не може бити ако од првог дана ступања у Гимназију ученик не схвати важност књижевног дела. Када открију значај Прозефеста, учесници читају дела толико озбиљно да понекад писца доведу у незгодан положај питајући га оно што их занима. Опште место у дискусијама о (не)читалачкој младој генерацији доведена су у питање самим постојањем и популарношћу Прозефеста управо међу млађом публиком. Новосадски гимназијалци су привилеговани део гимназијског света јер имају Прозефест.”

Професорка књижевности Мирјана Грдинић (Гимназија „Јован Јовановић Змај”):

„Као професор књижевности трудим се да код ученика развијем љубав према писаној речи и да им приближим један другачији свет стваран у књижевним делима. Прозефест омогућио је ученицима да љубав према књизи и стечено знање о сагледавању књижевног дела овога пута усмере на своје савременике из читавог света, тј. да завире у свет савремених књижевних стваралаца и њихових дела, и да у непосредном разговору са њима открију себи, али понекад и самим писцима неке нове спознаје које њихово дело пружа. Осмеси на лицима, како ученика, тако и писаца је оно што ме надахњује да већ десету годину, заједно са ученицима, будем домаћин писцима учесницима Просефеста. Утисци које ученици понесу из дружења са писцима је толико снажан да у свакој генерацији имам бар по једног ученика коме је овакав сусрет одредио његов животни позив. Такође, не заборавља се дружење са светом Милорада Павића, Светлане Велмар Јанковић, Александра Гаталице, Алберта Мангела, Михајла Пантића, Ђерђа Конрада, Сое Валдес и многих других прозних стваралаца који су били учесници ове јединствене културне манифестације код нас, али и у Европи.”

Професорка књижевности Светлана Петровић (Гимназија „Лаза Костић”):

„Позвала сам једног заузетог ђака и питала га да ли жели да учествује у Прозефесту, имајући у виду његов густ распоред и бројне обавезе, а он ме одушевљено питао: „Упознаћу неког писца?! Наравно да желим да учествујем!” То најсликовитије описује са колико радости и ентузијазма наши ђаци дочекују Прозефест. Она непосредна мотивација да се баш сада чита одређени писац је излишна. Лазини гимназијалци су мотивисани радом са својим професорима књижевности у току целе школске године. На нашим часовима се не учи само историја књижевности, него се рађа и љубав према књизи, способност да се књижевна дела тумаче и она највреднија препознају у мору књига које се данас штампају. Веома важно је дати младим читаоцима увид у савремену литературу, која буди њихову знатижељу, а блиска им је по избору тема и књижевноуметничким поступцима. Управо због тога учествујемо у овом фестивалу прозе. Селекција писаца је увек добра, и наши ђаци се са правом радују што ће упознати неког писца. Биће то добар писац. Књиге се нестрпљиво читају, размењујемо мишљења и саслушамо њихова питања која су наменили писцима. Ђаке посебно надахњује могућност да завире у унутрашњи свет писца и процес настајања дела. Ради су да сазнају о пишчевим почецима и о томе како су писци живели адолесцентске године и проблеме. Гимназијалци „Лазе Костића” се осећају привилеговано, јер им Прозефест пружа та познанства и такве разговоре.”

Професорка књижевности Весна Зечевић, (Гимназија „Лаза Костић“):

„Ученици Гимназије „Лаза Костић“ традиционално су угостили многе писце који долазе на Прозефест. Ова књижена манифестација пружа могућност ученицима да се упознају са савременим токовима наше и светске књижевности и на тај начин обогате своје читалачко искуство. Припреме за разговор са писцима почињу после сазнања који ће аутори гостовати у нашој гимназији. Ученици читају књижевна остварења тих писаца и проналазе податке о њиховом животу и стваралаштву. После прочитаних дела они износе своје утиске и заједно тумачимо одређене делове текста. Ученицима се претходно сугерише да, док читају дела, испишу питања која им могу бити и смернице у току разговора са писцима.

 Наша школа је у протеклих неколико година, учествујући у Прозефесту, била домаћин многим домаћим и светским писацима. Ученици су били у прилици да разговарају са ауторима актуелних књижевни дела, да им постављају разна питања, која нису била везана само за стваралаштво, већ и за друге области. Ученици све то наводе као добро и незаборавно искуство.“