slide6

Роберт Перишић (Сплит, 1969) је хрватски писац, превођен у бројним европским државама и САД, награђиван у Хрватској и иностранству. Најпознатији је као аутор романа и кратких прича, но пише и поезију, есејистику и драмске текстове. Радио је и као филмски сценариста.

Његов роман Наш човјек на терену био је хит у Хрватској, добитник је награда Јутарњег листа за најбољу прозу и Literaturpreis der Steiermärkischen Sparkasse (Грац), али и књижевно откриће за америчку публику те је 2013. уврштаван на листе превода и књига године у САД, уз похвале критичара истакнутих медија (The New Yorker, Publisher’s Weekly, National Public Radio итд.), као и писаца попут Jonathana Franzena.

У Србији су му објављене две књиге кратких прича (Фабрика књига), две књиге избора из прича, два романа и књигу прича/есеја (Лом). Перишићев најновији роман Подручје без сигнала објавио је у Србији Лом, крајем 2015.

Живи и ради у Загребу као писац-слободњак.

Дела: Дворац Америка (1995, поезија); Можеш пљунути онога тко буде питао за нас (1999, кратке приче); Ужас и велики трошкови (2002, кратке приче); Наш човјек на терену (2007, роман); Увод у смијешни плес (2011, проза/есеј); Једном касније (2012, поезија); Култура у предграђу (драма; Gavella, Загреб, 2000); 100 минута Славе (2004, сценарио за играни филм); Подручје без сигнала (2015, роман)

 

Роберт Перишић пише паметно и сјајно употребљава иронију…

Jonathan Franzen

Изванредни су романи и више од испричане приче. Они пресијецају многа сазвијежђа, расправљају о обитељи, љубави, умјетности, политици и новцу. Запањујуће је како Перишићев Наш човјек на терену захваћа све споменуто, док је истовремено болно духовит.

Laura Farmer, The Eastern Iowa Gazette

Роберт Перишић оштрим хумором приказује слој урбаних елита…

The New Yorker

Откриће за америчку публику.

ZYZZYVA Magazine

Одваљен и аутентичан роман.

Alan Cheuse, National Public Radio

Перишићево је Подручје одличан, сложен, снажан, али и хуморан роман, „наш” и истовремено свјетски…

Јагна Погачник, Јутарњи лист

Нови роман Роберта Перишића, Подручје без сигнала – урнебесни је, иронични, брутални и сентиментални (пост)транзицијски тоур де форце… Од Подручја без сигнала тешко се одвојити.

Дарко Милошић, Зарез

 

Подручје без сигнала својеврстан је романескни камен-међаш, роман који би могао значити прекретницу, и који отвара нови трак на аутоцести званој сувремена хрватска проза.

Божидар Алајбеговић, 3. програм Хрватског радија

Чисти и стопроцентни рокенрол у најбољем смислу те речи.

Бојан Марјановић, booksa.hr

Један од кључних слојева Перишићевог романа /Наш чојвек на терену/ управо је сензитивна love story, ни одвећ сентиментална, још мање цинична, него узбудљива у својој добро одмереној типичности (не стереотипности). Високо полирани урбани (пост)романтизам, од смеха до кнедлице у грлу, и тако више пута…

Теофил Панчић, Време