Одржан је први у низу догађаја овогодишњег 11. Међународног фестивала прозе – ,,У сусрет Прозефесту“, где је писац Бранко Анђић говорио на тему Борхесова деца – Савремена хиспаноамеричка књижевност, у понедељак, 17. априла, у Културном центру Новог Сада.

    ,,Латиноамеричким писцима су отворена врата света после писаца као што су Карлос Фуентес, Габријел Гарсија Маркес и Марио Варгас Љоса, након њих више није било потребе за доказивањем, више није постојао комплекс инфериорности у односу на остатак света“, објаснио је Бранко Анђић и додао да млади писци више нису ограничени традицијом и да немају потребу за поновним доказивањем свог националног идентитета.

Фото: Културни центар Новог Сада

      Кроз разговор о књижевницима Латинске Америке, Бранко Анђић је истакао и најавио двоје великих учесника овогодишњег Прозефеста, писце Сантјага Ронкаљола из Перуа и Луису Валенсуелу из Аргентине, говорећи: ,,Ронкаљоло је највећа нада хиспаноамеричке књижевности, док је Луиса Валенсуела последња дива постбума у хронологији великих писаца.“

      ,,Надам се да ће се богатство шпанског језика одржати, да нећемо потонути у идејну апатију која би осујетила креативност нових аутора. Стигли смо до 17. године овог века, али никако идејно да уђемо у 21. век“, рекао је Бранко и додао да се нада да се амбиције младих писаца неће смањити услед неограничене слободе писања коју доноси модерно време.

     Поред тога што је писац, Анђић је и професор књижевности, преводилац и новинар. Рођен је у Београду, али већ скоро 30 година живи у Буенос Ајресу. Издао је много дела, међу којима су „Плej бек“ и „Тешки метал“. Године 2011. добио је награду за књижевност ,,Милош Црњански“ коју додељује Влада Републике Србије.

    Свечано отварање Просефеста заказано је за уторак, 18. април са почетком у 18 часова, у Српском народном позоришу, где ће немачком писцу Петеру Хандкеу бити додељена 10. Међународна књижевна награда ,,Милован Видаковић“. Фестивал траје од 18. до 21. априла и одржава се у Културном центру Новог Сада.

Фото: Културни центар Новог Сада

Сандра Максимовић, Ана Суботић