Нови Сад – Аустријском књижевнику Петеру Хандкеу биће свечано уручена књижевна награда ,,Милован Видаковић“ првог дана међународног фестивала прозе ,,Просефест“, 18. априла, у Културном центру Новог Сада.

Прва конференција поводом 11. по реду ,,Просефест“-а одржана је у уторак, 28. марта, у Културном центру Новог Сада, где ће се манифестација и одржати. Међународни фестивал прозе, који ће трајати од 18. до 21. априла, најавили су директор Културног центра Бојан Панаотовић, уредник фестивала Недељко Мамула и председник Организационог одбора фестивала Ненад Шапоња.

Недељко Мамула је са задовољством изјавио да ће овогодишњи фестивал посетити значајни светски писци, међу којима су Луиса Валенсуела (Аргентина), Слободан Шнајдер (Хрватска), Сантјаго Ронкаљоло (Перу), Бранко Анђић (Аргентина), Драго Кекановић (Хрватска), Мирко Демић (Србија) и Жарко Радаковић (Немачка).

Конференцији су присуствовали и ђаци новосадских гимназија ,,Ј.Ј. Змај“, ,,Исидора Секулић“ и ,,Светозар Марковић“. Стога, директор Културног Центра Бојан Панаотовић је своје обраћање искористио да би апеловао на младе људе да је читање једна од најбитнијих ствари у животу, као и да је то начин да се изборимо против данашњих искривљених друштвених вредности.
,,У нашем друштву, на жалост, та тенденција није довољно изражена. Све док су у неком друштву Ким Кардашијан или Сораја утицајније од Буковског или Орвела, то друштво није здраво. На нама је да се боримо против тих „бактерија“, да јачамо имунитет читањем“, додао је Панаотовић.

Председник Организационог одбора фестивала, Ненад Шапоња, похвалио се како је фестивал ушао у другу деценију постојања.
,,Овај фестивал је дубински и суштински зато што на прави начин комуницира. Он није само манифестни фестивал та четири дана док траје, него траје и пре тога, где ви добијете књиге, разговарате, читате и живите са тим писцима.. Зато је ово град културе“, истакао је Шапоња.

 

Такође, Мамула је додао да је до сада на фестивалу гостовало 90 писаца, од којих су половина писци из различитих делова света. Награда коју овај фестивал додељује носи име зачетника српског романа Милована Видаковића (1780 – 1841). Досадашњи добитници награде су: Алберто Мангел, Ђерђ Конрад, Клаудио Магрис, Давид Гросман, Слободан Тишма, Давид Албахари, Милисав Савић, Јевгениј Водолазкин, Гиљермо Мартинес, Марио Варгас Љоса и Орхан Памук.

Ана Суботић, Сандра Максимовић