Свечано отварање Просефеста и уручење Награде „Милован Видаковић“ протекло је уз одушевљење публике у Српском народном позоришту, која је у знак захвалности устала и аплаудирала добитнику Петеру Хандкеу, након саопштења да две трећине новца од награде додељује Дечјем селу у Сремској Каменици.

        Значај Петера Хандкеа, овогодишњег добитника награде 11. Међународног фестивала прозе, истакао је у својој уводној речи директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић: ,,Не може се ни речима, ни делима, ни наградама исказати захвалност и дуг који Србија има према Петеру Хандкеу.“

Фото: Бранислав Лучић

      Дугогодишњи пријатељ и преводилац Хандкеових књига Жарко Радаковић истакао је да су људскост, непосредност, топлина и искреност вредности које избијају не само из Хандкеових књига, већ и из њега као човека. „Његова дела су ведра, топла и субверзивна. Он је у великој мери мењао структуру моје креативне личности и начин мог гледања на свет.“

       Награду која носи име једног од најчитанијих писаца 19. века – Милована Видаковића – уручио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић уз речи да је Хандке највећи живи писац великог немачког језика.

 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и добитник награде Петер Хандке
Фото: Бранислав Лучић

 

        Додела награде завршена је приказивањем делова документарног филма о Петеру Хандкеу, посебно снимљеног за Просефест, у режији Корине Белц. Публика ће 19. априла, у Културном центру Новог Сада, имати прилику да присуствује гостовању књижевнице Луисе Валенсуеле из Аргентине у 19 часова, док ће се у 20.30 часова публици представити писац Драго Кекановић из Хрватске.

 

Ана Суботић, Сандра Максимовић