Другог дана Прозефеста, 26. септембра, у Културном центру Новог Сада одржано је књижевно вече, током којег су говорили писци Енес Халиловић и Боривој Радаковић. Разговор са њима водили су ученици гимназија „Светозар Марковић“ и „Лаза Костић“.

Књижевно вече започето је представљањем Енеса Халиловића, који је прочитао делове из своје књиге кратких прича, „Чудна књига“. Књижевни критичар Ненад Шапоња говорио је о стваралаштву и делима Халиловића, где је навео да је Енес управо донео пресан живот са много информација, много историје, психологије, антропологије и сакривених ствари, као и да је заиста један од наших најзначајнијих савремених писаца.

Халиловић је кроз разговор са ученицима говорио о својим књигама, међу којима је био и роман „ Ако дуго гледаш у понор“, где је навео да је кроз дела његова жеља била да људи не осуђују оне који су посрнули. „Никад нисам био спреман да осуђујем људе због онога што раде и због онога чиме се баве. Увек сам се питао шта их је довело ту где јесу“, рекао је Халиловић.

Фото: Бранко Лучић

Енес је додао да ми као друштво губимо не само на етици, него и на естетици. „Лажне ствари се проглашавају за велике, и то је један од проблема са којима се ми суочавамо у данашњој  књижевности,  јер се људи позиционирају према некаквим изворима моћи. Друштвени односи су оптеретили књижевност до те мере да је она угрожена као и поштен човек који у суду тражи правду.“

Фото: Бранко Лучић

Књижевно вече настављено је у разговору са Боривојем Радаковићем, чије је стваралаштво најпре представио књижевни критичар Владимир Копицл. „Он је прву своју књигу објавио 1990. године и тада почиње та његова романеску и приповедачка фаза. Он те године објављује роман који се и данас сматра култним и зове се Сјај епохе“, навео је Копицл и додао да говори о аутору који је познат не само као писац прозе, већ и успешан драмски писац.

Радаковић је затим прочитао монолог ‘старог рокера’, из књиге „Што ће бити с нама“, након чега је започео раговор са ученицима Гимназије „Лаза Костић“. „Чињеница је да млади људи нису ни бунтовни ни револуционарни, него се враћају уназад. Млади људи слушају музику својих очева, не разликују се. Навијају за исте клубове, певају исте песме. Кад се то све сажме, то се зове страшни национализам, који не даје никакву мисао за напретком“, навео је Радаковић. Говорећи о писцима, додао је да у овом постиндустријском времену све више људи који немају шта радити, пишу. „Сад смо сви писци. Сви смо на истоме, критичке рецензије нема. Писац је сасвим релативизиран, али то не значи да нас неколико будала не бисмо требали баш мало и озбиљно размишљати о књижевности.“

Фото: Бранко Лучић

Трећег дана Прозефеста, 27. септембра, гости ће имати прилику да присуствују књижевној вечери у току које ће говорити писци Срђан Срдић, у 19 часова, и Ранко Рисојевић, од 20.30 часова, у Културном центру Новог Сада. Разговоре ће водити ученици гимназија „Светозар Марковић“ и „Исидора Секулић“.

Гојко Димић, Ана Суботић