Конференција која је најавила 12. по реду међународни фестивал прозе, „Прозефест“, одржана је у четвртак, 6. септембра, у клубу „Трибина младих“ у Културном центру Новог Сада.

Фото: Милица Стојанац

ПР фестивала Ђорђе Писарев приликом најаве „Прозефеста“, који ће се ове године одржати од 25. до 28. септембра, навео је да су се ове године усмерили ка уском региону.
„Одабрали смо ауторе, врхунске прозаисте који говоре језиком за који није потребан преводилац. А колико су важни аутори, толико је важна и публика која учествује у тумачењу дела“ – рекао је Писарев.

Осим њега, реч су имали и професорка књижевности у Гимназији „Светозар Марковић“, Драгана Бошковић Томић, која је навела да је за њу као професора књижевности овај фестивал веома значајан. Уредник фестивала Недељко Мамула рекао је да је фестивал премештен на почетак школске године како би ђаци убудуће стигли боље да се припреме током распуста, а уједно је и најавио овогодишњих шест учесника: Енес Халиловић (Србија), Миљенко Јерговић (Хрватска), Ранко Рисојевић (Република Српска), Боривој Радаковић (Хрватска), Радивој Шајтинац (Србија) и Срђан Срдић (Србија).

Фото: Милица Стојанац

Конференцији су присуствовали и ђаци новосадских гимназија „Светозар Марковић“, „Јован Јовановић Змај“, „Лаза Костић“ и „Исидора Секулић“, којима су том приликом додељене књиге овогодишњих учесника „Прозефеста“.

Гојко Димић, Ана Суботић