Свечано отварање овогодишњег Прозефестa одржано је 25. септембра у клубу Трибина младих, у Културном центру Новог Сада, током којег је писцу Миљенку Јерговићу уручена Међународна књижевна награда „Милован Видаковић“. 

Фото: Милица Стојанац

Фестивал је започео музичким програмом, наступом браће Теофиловић, који су у току фестивалске вечери неколико пута наступили пред публиком. Први се присутнима обратио уредник Културног центра Новог Сада Ђорђо Сладоје, који је навео да је на досадашњим фестивалским програмима присуствовало више хиљада посетилаца.
„Посебан шарм Прозефесту дају гимназијалци, који овде воде занимљиве и инвентивне разговоре са нашим гостима“, додао је Сладоје.

Фото: Милица Стојанац

Директор Културног центра Бојан Панаотовић током свог обраћања публици навео је да су сви писци једнако важни. „Није лауреат главна звезда, а остали мање битни. Сви су једнако важни, а лауреат је први међу једнакима. То смо рекли прошле године када је био Хандке, то смо рекли и Љоси када је примао награду из руку Недељка Мамуле и Ђорђа Сладоја, то смо рекли и Памуку“, нагласио је Панаотовић и додао да треба да знају да су сви бриљантни, али да некоме и награда мора запасти.

Прозефест је званично отворио књижевник Владислав Бајац, прочитавши текст који је посветио самом фестивалу. „Прозефесту сам сведочио на више начина. Као део његовог спољашњег и унутрашњег гласа, као слушалац, као писац, учесник, и као члан организационог одбора, али највише као пријатељ који је ту био да помогне када је требало. То говорим да бих похвалио највећу вредност овог фестивала, поред ове младости коју држим као најважнију, а то су његове оригиналне последице по писце.“

Фото: Милица Стојанац

Бојан Панаотовић уручио је награду овогодишњем добитнику Миљенку Јерговићу, након чега се и он сам обратио публици. „Ја сам наравно ганут вашом пажњом, именима и оних који су ми ову награду доделили, али и именима оних који су ову награду претходно добили. На неки начин сам, заправо, највише ганут чињеницом да сам награђен у Новом Саду“, навео је Јерговић и додао да постоји нешто што је њему најважније када је реч о Новом Саду и награди која му је уручена.
„То су писци Новог Сада, то је Нови Сад као књижевност, то је оно што се мени у Новом Саду највише свиђа. То је за мене град Ласла Вегела, Војислава Деспотова, град којем није био довољан један велики Тишма, него има двојицу великих Тишми и град многих других писаца и њихових књига, часописа, који су мене животно одредили.“

Фото: Милица Стојанац

Вече је настављено разговором који је вођен између ученика Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и Миљенка Јерговића, који је најпре прочитао неке делове из своје књиге и тиме започео књижевно вече.
Пре самог разговора са ученицима, о стваралаштву Јерговића и његовим делима говорио је књижевни критичар Драган Бабић. „Оно што се ретко помиње када се говори о Миљенковом раду је чињеница да је он почео као песник и његова прва три или четири дела биле су збирке песама“, навео је Бабић. Док је говорио о опусу Јерговићевих дела, додао је да заправо постоје два Миљенка, један који седи ту међу нама и један којег је он уградио у своја дела.

Фото: Милица Стојанац

Другог дана Прозефеста, 26. септембра, гости ће имати прилику да присуствују књижевној вечери у току које ће говорити писци Енес Халиловић, у 19 часова и Боривој Радаковић, од 20.30 часова, у Културном центру Новог Сада. Разговоре ће водити ученици гимназија „Светозар Марковић“ и „Лаза Костић“.

Гојко Димић, Ана Суботић