Друга конференција за медије поводом 12. Међународног фестивала прозе „Прозефест“, организована је у петак 21. септембра, у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

О програму овогодишњег „Прозефеста“, који ће у организацији Културног центра Новог Сада бити одржан од 25. до 28. септембра, говорили су: Бојан Панаотовић, директор КЦНС-а, Ненад Шапоња, председник Организационог одбора и Недељко Мамула, уредник књижевног програма КЦНС-а.

На конференцији за медије саопштено је да је писац из Хрватске, Миљенко Јерговић, лауреат 12. Међународног фестивала прозе „Прозефест“, чији је препознатљиви мото „Заузми позу – читај прозу.“

Фото: Милица Стојанац

Истакавши просветитељску улогу коју већ деценијама имају „Прозефест“, уредник књижевног програма КЦНС Недељко Мамула и његов тим, директор КЦНС-а Бојан Панаотовић указао је на резултате најновијих истраживања која показују да млади све мање читају, да су све више зависни од интернета и препуштени маргиналним садржајима.

– Нарочито је значајно то што на „Прозефесту“ средњошколци имају прилику да упознају писце и њихова дела, стичу читалачку навику, заузму позу и читају прозу, као што каже бриљантни слоган овог фестивала – рекао је Панаотовић и најавио да ће од наредне године овај фестивал још снажније подржати Град Нови Сад и фондација „Европске престонице културе“.

Осврнувши се на лауреата Јерговића, Панаотовић је казао:

– Да су сви писци и интелектуалци попут Миљенка Јерговића, не би било братоубилачког рата деведесетих година на југословенским просторима – закључио је директор КЦНС-а и подсетио да многе европске метрополе могу само да сањају да у своје окриље доведу, у свега три године, највећа имена светске књижевности – Орхана Памука, Мариа Варгаса Љосу и Петера Хандкеа.

Фото: Милица Стојанац

Председник Организационог одбора „Прозефеста“ Ненад Шапоња, казао је да је пажња ове године усмерена на врхунске прозаисте из региона. Учесници овогодишњег фестивала су, уз Јерговића и: Боривој Радаковић (Хрватска),Ранко Рисојевић (Република Српска), Енес Халиловић (Србија), Срђан Срдић (Србија) и Радивој Шајтинац (Србија).

Уредник књижевног програма КЦНС-а Недељко Мамула истакао је едукативну функцију фестивала као најважнију и подсетио да су у раним фестивалским годинама организатори наговарали средњошколце  да активно узму учешће на „Прозефесту“, а сада већ неколико њих из те генерације могу да се похвале докторским дипломама из области књижевности.

Мамула је најавио могућност да у 2021. години, у којој ће Нови Сад најинтензивније обележавати титулу Европске престонице културе, гости нашег града поново буду сви добитници награде „Милован Видаковић“.