Последњи дан овогодишњег Прозефеста, 28. септембар, обележило је књижевно вече током којег је говорио писац Радивој Шајтинац о роману „Порцелан“, након чега је одржана промоција књиге „Критика памћења“ књижевнице Радмиле Гикић Петровић, у склопу Пост Прозефеста. Разговор с Радивојем Шајтинцем су водили ученици Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

Фото: Бранко Лучић

Вече је започео син Радивоја Шајтинца, професор Угљеша Шајтинац који је истакао занимљиву позицију у којој се нашао. „Нисам до сада био у овој ситуацији. Ово делује као изврнути родитељски састанак где ја причам о родитељу“ рекао је Угљеша. Осим тога, причао је и о томе да су, упркос разлици у годинама, књижевни савременици и додао да не би требао да се извињава за свој начин писања. „Замерио бих ти то што си на неколико места наговештавао своје поступке читаоцима, што не би требало да радиш“.

Аутор је нагласио да је његов роман почео као дневник који је водио дуго година и да је његова форма оно што га истиче. „Ја мислим да сам најјачи у стиху. Стих ми је највише помогао. Многе ствари сам могао само стиховима да кажем.“

Фото: Бранко Лучић

Након завршетка главног програма фестивала, ауторка Радмила Гикић Петровић представила je своју нову књигу „Критика памћења“, а разговор са њом водила је др Владислава Гордић Петковић. Она је кроз различита питања представила заједно са ауторком ову колекцију интервјуа свим присутнима, наводећи да ауторка има ту могућност, умеће, привилегију и вештину да уђе у срж искуства и постигнућа свог саговорника. „Има изузетну могућност да питање не постави као некакав тежак задатак, него успева да то питање буде окидач, једна мала замка, мали покретач, један мали детонатор за ваш процес размишљања и реаговања“, рекла је Гордић Петковић.

Фото: Бранко Лучић

Сама ауторка је у току разговора кроз неколико реченица приказала своје саговорнике и захвалила се онима који су се појавили, наводећи да је задовољна с целокупним производом који су јој они помогли да обликује. „Саговорници су били савршени. То су врхунски професори који су хтели да пренесу своје знање“ додала је ауторка.

Пост Прозефестом је завршен овогодишњи, 12. по реду Прозефест.

Гојко Димић, Ана Суботић