Овогодишњи, 13. по реду Просефест свечано је отворен доделом Међународне књижевне награде „Милован Видаковић“, лауреату руском писцу Виктору Јерофејеву.

Свечаност је званично отворио директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, уз речи: „Нема веће фантастике у најпозитивнијем смислу речи, од оне да ви у Новом Саду, који је релативно мали град за светске оквире, имате со соли европске и светске књижевности. Циљ је да књижевност спаја људе, руши предрасуде, насрће на глупост, примитивизам и шовинизам, да шири видике и образовање. Међутим, у временима у којима живимо, мрка је капа“.

Фото: Милица Стојанац

Приликом доделе Награде „Милован Видаковић“, публици се обратио прошлогодишњи добитник награде Миљенко Јерговић и истакао то да књижевност заправо нема никакву сврху јер је самој себи сврха. „Али ако ипак има неку сврху, онда је њена сврха да људе задржи у стању јединствености“.

Јерофејев је у свом говору истакао да увек иде против струје, против токова руске књижевности и често против токова времена. „Као епиграф руске књижевности сматрам да су речи Тургењева које је он написао у роману Очеви и деца – човек је добар околности су лоше, и сматрам да треба мењати околности.“

Фото: Милица Стојанац

Он је своје најновије дело Ружичаста мишица описао као књигу о смрти детињства. „Ружичаста мишица је пародија на Дантеову Божанствену комедију. Данте има пакао, чистилиште и рај, а када се главна јунакиња спушта на други свет, испоставља се да су у нашем 21. веку пакао и рај помешани. Мислиш да си у рају, а ти си заправо у паклу и обрнуто.“

Уследио је сусрет и разговор са добитником награде. Аутора је представила Драгиња Рамадански рекавши да је Награда „Милован Видаковић“ отишла у најбоље руке: „Он спада у писце који и читају и пишу и који има посебну позу и за читање и за писање“.

Фото: Бранислав Лучић

Такође, ученици новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“ имали су прилику да разговарају са писцем и поставе му питања у вези са његовим делима. Виктор Јерофејев је одговарајући на питања гимназијалаца, свим младима у публици послао поруку да: „Млади човек треба да нађе своју сврху и да је тражи тамо где се заиста осећа добро“.

Вечерашњи програм Просефеста пропраћен је наступом Тодоре Стојиновић и бенда VI чуло.

Фото: Милица Стојанац

 Сутрашњи програм, 25. септембра, чини разговор о роману Изабрани Стив Сем-Сандберга. Аутора ће представити Срђан Срдић и ученици Гимназије „Исидора Секулић“. Такође, следи гостовање ауторке Драгиње Рамадански о којој ће говорити Владислава Гордић Петковић заједно са ученицима Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

Сандра Максимовић, Ана Суботић