Виктор Јерофејев добитник Међународне награде „Милован Видаковић“

Овогодишњи, 13. по реду Просефест свечано је отворен доделом Међународне књижевне награде „Милован Видаковић“, лауреату руском писцу Виктору Јерофејеву.

Свечаност је званично отворио директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, уз речи: „Нема веће фантастике у најпозитивнијем смислу речи, од оне да ви у Новом Саду, који је релативно мали град за светске оквире, имате со соли европске и светске књижевности. Циљ је да књижевност спаја људе, руши предрасуде, насрће на глупост, примитивизам и шовинизам, да шири видике и образовање. Међутим, у временима у којима живимо, мрка је капа“.

Фото: Милица Стојанац

Приликом доделе Награде „Милован Видаковић“, публици се обратио прошлогодишњи добитник награде Миљенко Јерговић и истакао то да књижевност заправо нема никакву сврху јер је самој себи сврха. „Али ако ипак има неку сврху, онда је њена сврха да људе задржи у стању јединствености“.

Јерофејев је у свом говору истакао да увек иде против струје, против токова руске књижевности и често против токова времена. „Као епиграф руске књижевности сматрам да су речи Тургењева које је он написао у роману Очеви и деца – човек је добар околности су лоше, и сматрам да треба мењати околности.“

Фото: Милица Стојанац

Он је своје најновије дело Ружичаста мишица описао као књигу о смрти детињства. „Ружичаста мишица је пародија на Дантеову Божанствену комедију. Данте има пакао, чистилиште и рај, а када се главна јунакиња спушта на други свет, испоставља се да су у нашем 21. веку пакао и рај помешани. Мислиш да си у рају, а ти си заправо у паклу и обрнуто.“

Уследио је сусрет и разговор са добитником награде. Аутора је представила Драгиња Рамадански рекавши да је Награда „Милован Видаковић“ отишла у најбоље руке: „Он спада у писце који и читају и пишу и који има посебну позу и за читање и за писање“.

Фото: Бранислав Лучић

Такође, ученици новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“ имали су прилику да разговарају са писцем и поставе му питања у вези са његовим делима. Виктор Јерофејев је одговарајући на питања гимназијалаца, свим младима у публици послао поруку да: „Млади човек треба да нађе своју сврху и да је тражи тамо где се заиста осећа добро“.

Вечерашњи програм Просефеста пропраћен је наступом Тодоре Стојиновић и бенда VI чуло.

Фото: Милица Стојанац

 Сутрашњи програм, 25. септембра, чини разговор о роману Изабрани Стив Сем-Сандберга. Аутора ће представити Срђан Срдић и ученици Гимназије „Исидора Секулић“. Такође, следи гостовање ауторке Драгиње Рамадански о којој ће говорити Владислава Гордић Петковић заједно са ученицима Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

Сандра Максимовић, Ана Суботић