(У сусрет 13. Просефесту)

 Фото: Бранислав Лучић

Већ 12 година заредом Просефест окупља људе како из Србије и региона, тако и из разних делова света. Овогодишњи фестивал биће 13. по реду и, као сваки претходни, пружиће прилику публици да слушају, упознају се и разговарају са писцима, чије дело има висок углед не само у њиховим културама, него и шире.

Још од свог оснивања 2007. године, па до данас, Просефест представља значајну културну манифестацију Града Новог Сада. У просторијама Културног центра Новог Сада и новосадским гимназијама посетиоци имају прилику да присуствују књижевним разговорима током којих могу да чују нешто више о делима и животу својих омиљених писаца – директно од њих. Новосадски гимназијалци имају част да за истим столом седе са неким од великих прозаиста и поставе им питања која се тичу њихових дела. Ово представља један од циљева фестивала, а то је омогућити контакт аутора са читалачком публиком, посебно са младима, који се месецима унапред припремају за разговор са писцима и читају њихова дела.

Фото: Бранислав Лучић

Ако бисмо се вратили уназад, пуно тога има да се помене када је Просефест у питању. Многа важна имена обележила су историјат фестивала, од Милорада Павића, који је читањем отворио први Просефест, па до перуанског писца и нобеловца Марија Варгаса Љосе, једног од добитника специјалне награде „Милован Видаковић“. То су само два од преко сто имена која су увеличала овај међународни фестивал прозног стваралаштва.

Фото: Бранислав Лучић

Од 2008, Просефест сваке године додељује Награду „Милован Видаковић“, која носи назив родоначелника модерног српског романа и једног од најзначајнијих српских књижевника прве половине 19. века. Досадашњи добитници су Алберто Мангел, Ђерђ Конрад, Клаудио Магрис, Давид Гросман, Слободан Тишма, Давид Албахари, Милисав Савић, Јевгениј Водолазкин, Гиљермо Мартинес, Петер Хандке и Миљенко Јерговић, док су добитници специјалне награде већ поменути нобеловац М. В. Љоса и турски нобеловац Орхан Памук. Осим поменутих писаца, на фестивалу су учествовали и Бора Ћосић, Радослав Петковић, Горан Петровић, Драгослав Михаиловић, Јовица Аћин, Михаил Шишкин, Саманта Швеблин, Олга Токарчук, Александар Генис, Слободан Шнајдер и многи други који су учинили да Просефест оствари свој циљ и укаже на важност прозе у свету књижевности, те да подстакне младе да читају добре књиге.

Сандра Максимовић, Ана Суботић