Фото: Радмила Ванкоска

Лана Басташић (Загреб, 1986) објавила је две збирке прича (Ватромети и Трајни пигменти), збирку поезије Наивни триптих о Босни и умирању и књигу прича за децу Настја црта сунце. Њен први роман Ухвати зеца (2019) добио је Европску награду за књижевност и уврштен је у најужи круг за НИН-ову награду. Преведен је на дванаест језика. Ауторка је добила неколико награда за најбољу кратку причу (између осталих, „Зија Диздаревић“, „Улазница“ и „Карвер: Одакле зовем“), две награде за поезију (Targa UNESCO у Трсту и „Дани поезије“ у Зајечару), Награду за прву књигу СКЦ Крагујевац и Награду за необјављену драму („Камерни театар 55“ у Сарајеву). Приче су јој објављене у часописима Поља, Путеви, Сарајевске свеске, Повеља, Фантом слободе и другим регионалним часописима. Заступљена је у неколико регионалних зборника и антологија. Основала је школу књижевности Bloom у Барселони где је уређивала књижевни часопис Carn de cap. Једна је од оснивачица пројекта 3 + 3 сестре који има циљ да промовише књижевнице у региону. Понекад живи у Београду.

„Лана Басташић једна је од ријетких ауторица која на међународну и домаће књижевне сцене долази из бивше Југославије. Басташић притом књижевно надмашује своје глобално развикане иноземне и своје локалне вршњакиње по зрелости свога романескног писма, по аутентичном списатељском гласу, по специфичној енергији приповиједања и, што је најважније, по високим књижевним стандардима које је, већ са својим дебитантским романом Ухвати зеца, поставила себи, а онда и другима. Иако је прво издање романа најављено као ‘први роман у нашој књижевности о женском пријатељству’, Басташић не припада ни ‘нашој’ књижевности нити пак приповједачком ‘бренду’ славне Елене Феранте, у што би је, успут речено, сви тако радо сврстали. Лана Басташић је своја. Има ли у данашње вријеме већег књижевног комплимента?“
(Дубравка Угрешић)

„Пронашла је Лана Басташић, поигравајући се славним књижевним мотивима, скривеним и мање скривеним референцама, сопствену перспективу и написала храбар, сјајан роман, својеврсно обећање да ће наредном својом књигом понудити још више и још боље. А то је већ ђаволски високо.”
(Иван Миленковић)

Ухвати зеца је суптилна, комплексна, нежна и изузетно паметна прича о нашем времену која ће, надам се, постати лектира.”
(Румена Бужаровска)