Свечано отварање овогодишњег Просефестa одржано је 16. децембра, путем званичног Јутјуб канала Културног центра Новог Сада, где су сви заинтересовани могли да прате и уручење Међународне књижевне награде „Милован Видаковић“, која је ове године припала књижевнику Јовици Аћину. Осим књижевног, могли смо да пратимо и музички програм, у извођењу музичара Васила Хаџиманова.

Фото: Милица Стојанац

На самом почетку отварања уводну реч имала је ПР фестивала Драгана Бошковић Томић, која је представила фестивал и писце који ће уприличити овај, 14. по реду Просефест, позивајући све заинтересоване да се прикључе и прате програм путем Јутјуб канала.

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић отворио је фестивал и навео да је Просефест манифестација која служи на част граду Новом Саду, Војводини и држави Србији већ више од једне деценије, те да заслужује сваку подршку, поштовање и похвалу, био онлајн или уживо.

Фото: Милица Стојанац

Поздравну реч упутила је и Мирјана Гардиновачки, члан Организационог одбора Просефеста, која се овим путем захвалила свима који су допринели фестивалу и навела да жива реч не познаје баријере, па макар се оне звале малим екранима.

Прошлогодишњи учесник и добитник награде Виктор Јерофејев обратио се публици и свим учесницима путем писма, где је поделио своје прошлогодишње искуство и навео: „Захвалан сам свима онима који су ме наградили, који су ми честитали, купили књиге и поставили питања.”

Након музичког програма обратио се председник Организационог одбора Просефеста Недељко Мамула, који је уручио овогодишњу награду „Милован Видаковић” добитнику Јовици Аћину, уз речи: „Заиста ми је велика част и задовољство и од срца ти предајем ову награду.”

Фото: Милица Стојанац

Јовица Аћин је у свом обраћању навео да ова награда није мала, већ велика међународна награда, судећи према писцима којима је додељена, а која је њему сада посебно драга.

„Много шта је у човековом животу пролазно, па и у овом мом, али оно до чега сам увек држао од самих почетака јесте било моје писање, пре свега есеји, приче и сада романи“, рекао је Аћин, додајући да је књижевност уметност језичког изражавања света и човековог самоизражавања, и да је то оно што је одржава у животу, иначе би давно ишчезнула.

Разговор који је уследио са Јовицом Аћином водили су ученици Гимназије „Јован Јовановић Змај“, а представио га је песник Марјан Чакаревић.

Фото: Милица Стојанац

Чакаревић је, говорећи о Аћиновим делима и начину писања, истакао да је у његовом писању најузбудљивији начин на који се он користи слободом.

„Стално левитирајући између реалистичког и фантастичког, Аћин се у причама и романима служи жанровским облицима детективског романа, трилера, еротске књижевности или хорора, али једнако тако и обрасцима парабола, поучних зен-прича или драмолета”, додајући да Аћин у најобичнијој свакодневици проналази сваковрсне пукотине, тајне пролазе и путоказе који га доводе до најчудеснијих појава фантастичних бића и до невероватних сусрета.

Током разговора са гимназијалцима сам писац је навео да су још од памтивека приче врло важна ствар.

„Не само да нас развесељавају, оне нас и уче битним стварима, животним вредностима, како да опстанемо, како да се носимо са болом, да се истински радујемо. То је све оно што нам прича даје и дан-данас”, истакао је Аћин и додао да су нас учили приче да бисмо обогатили сопствени живот, јер без њих он постаје сиромашнији.

Фото: Милица Стојанац

Сутрашњи део програма можете да пратите на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада, а представиће нам се писци Карил Филипс, Румена Бужаровска и Дарко Цвијетић.

Фото: Милица Стојанац

Фото: Милица Стојанац

Фото: Милица Стојанац

Фото: Милица Стојанац

Сандра Максимовић и Ана Суботић