Aleksandar Gatalica

О аутору

 

Александар Гаталица рођен је 1964. године у Београду где је дипломирао Општу књижевност и теорију књижевности, са старогрчким језиком.

Објавио је

Романе: Линије живота (награде Милош Црњански и Giorgio la Pira у Италији), Наличја, Крај, Еурипидова смрт и Невидљиви (награда Стеван Сремац)

Књиге прича: Мимикрије, Век (награде Иво Андрић и Умберто Саба у Италији), Београд за странце, Дијалог са опсенама и Дневник поражених неимара.

Проза Александра Гаталице објављивана у свим књижевним часописима у Еx-Yu и Србији. Књиге и приповетке су му преведене на све важније европске језике. Тренутно је писац Вулкан издаваштва, где се поред његовог романа Велики рат (НИН-ова награда и награда Меша Селимовић), спремају и његова изабрана дела.

О књигама

 

Велики рат је прворазредна сензација наше књижевности. Најуспешнији роман XXI века

Драшко Ређеп, Вечерње новости

 

Велики рат је несумњиво најбоље дело које је до сада написао Александар Гаталица и један од најбољих романа у последњих десет година

Младен Весковић, Књижевни магазин

 

Ово је роман са стотину лица, а сва та лица у збиру творе разуђену и слојевиту повест о Првом светском рату. Овде нема раздела између два света: фиктивног и стварног. Борислав Пекић би придодао Дух историје и поетски садржај прошлости као садржај који доминира у сваком успелом књижевном делу. Таквим делима припада и Велики рат.

Петар Пијановић, Политика

 

Ово је досад најуспелији роман Александра Гаталице. Његов хроничарско-мистички захват у историју застрашујућег је опсега: из бордела и атељеа на невидљиве фронтове широм света, из подморница у цепелине и аероплане…

Весна Тријић, Блиц

 

Велики рат показује да реч може бити моћна, може бити убојита и далекосежна.

Миомирка Нешић, Монс Ауреус

 

Нови роман Велики рат импозантна је књига о Првом светском рату.

Јасмина Врбавац, емисија Вавилон, РТС

 

Велики рат оставља снажан утисак о моћи приповедања која уверљиво успева да представи дух историје.

Милета Аћимовић Ивков, Поља

 

Велики рат је извансеријска, готово неуспоредива књига у нашим језицима.

Миљенко Јерговић, Јутарњи лист, Загреб