© Melissa Hobbs 2011

Инез Баранеј (Inez Baranay) је рођена у Италији, у мађарској породици, а одрасла је у Сиднеју, у Аустралији. Написала је једанаест књига, које је књижевна критика високо оценила.

Издавачка кућа Transit Launge је 2012. године објавила ново, проширено, издање романа На ивици Балија (The Edge of Bali), првобитно објављеног 1992. године; док је године 2011. објавила роман о вампирима под насловом Незасити (Always Hungry) и новелу Надреалистички јастук (Surrealistic Pillow), која говори о шездесетим годинама двадесетог века.

Роман С тигром (With The Tiger) је савремена прерада класика Сомерсета Мома Оштрица бријача и први пут је објављен 2008. године у Индији, где је ауторка често боравила у протеклих тридесет година, укључујући и време које је провела као резиденти писац на Универзитету у Мадрасу, као стипендиста програма Asialink, као излагач на бројним конференцијама и полазник курсева из ијенгар јоге. Њен претходни роман, Снови о индијском јорговану (Neem Dreams), чија се радња дешава у јужној Индији, такође је први пут објављен у тој земљи, баш као и збирка некњижевних текстова Сунце у квадрату с месецом: записи о јоги и списатељству (Sun square moon: writings on yoga and writing). У њене некњижевне текстове спада и Бандитска киша: година дана у Папуи Новој Гвинеји (Rascal Rain: a Year in Papua New Guinea), као и књига у припреми Локално време: мемоари о градовима, пријатељствима и списатељском животу(Local Time: a memoir of cities, friendships and the writing life).

Инез Баранеј је недавно покренула пројекат Local Time Publishing, чији је циљ поново објављивање старијих књига, као и нових наслова у квалитетно дизајнираној едицији која би се штампала на захтев и према потражњи. Такође је у разноврсним публикацијама објављивала есеје, приче, приказе и путописне текстове, од којих су неки доступни и у електронском облику. Докторат из креативног писања стекла је 2003. године. Широм Аустралије, Индије и Европе држала је предавања о умећу писања и предавала креативно писање на универзитетима и у школама, читала је своја дела и говорила на јавним скуповима, била је гост на конференцијама, семинарима и фестивалима, као и резидент у разним списатељским центрима. Године 2007. Учествовала је у филмској лабораторији Бингер и написала сценарио за филмску адаптацију романа Снови о индијском јорговану, а од тада је написала још неколико сценарија. Након што је шест месеци провела у Риму, наставила је да се креће на релацији Европа-САД-Индија, а потом живела годину дана у Мелбурну. Новембра 2011. позвана је да поводом објављивања турског превода романа С тигром гостује на сајму књига у Истанбулу. Након првобитне десетомесечне посете, почетком 2013. године се вратила и до даљњег настанила у Истанбулу.

Више о њој и њеним књигама може се наћи на веб страници www.inezbaranay.com

О роману: Двоструки живот

Отмено, провокативно и прекрасно различито.

Melbourne Herald

Радња духовитог, сатиричног првог романа Инез Баранеј дешава се у Сиднеју крајем седамдесетих година двадесетог века и упознаје нас са животом отмене колгерле… С пуно духа и смеха, Двоструки живот подробније претреса моралне вредности како најстаријег заната на свету тако и нешто конвенционалнијих путева зарађивања за живот… Језик је бритак и искричав…

The Canberra Times

 

Дух, стил, бол, окрутност – аустралијска Џин Рис.

Frenk Murhaus

 

Баш као и добар секс, роман Двоструки живот бива све бољи и бољи…

The Sydney Morning Herald

О роману: Најтужније задовољство

[Збирка] је као порција напуљског сладоледа, има три укуса и … [сваки] читалац ће пронаћи свој омиљени укус. Први део се састоји од путописа, „најтужнијег задовољства“ из наслова, и Баранејева о путовању пише зналачки, с пуно духа и оком за детаље. Стил је импресионистички, фотографски, скоро прелази у ток свести на поједним местима, са испреплетеним сећањима, запажањима и нешто оштре друштвене сатире… Други део књиге чине „приче“… Баранејева пише с интелигентном проницљивошћу о интеракцији, о сопству и сексу…Трећи део је „Новела у три дела“…

Најтужније задовољство [је] примамљиво штиво, зрачи доживљајем Истока, опточено горчином непопустљиве контемплације живoта.

Australian Bookseller and Publisher

 

О роману: Пагани

Приповедачки подвиг. (Editions Review)

Роман Паганије мајсторски написан. (The Advertiser)

Роман Пагани делује истовремено на неколико нивоа. Пише хронику једног друштва у преломном периоду, садржи дирљиву евокацију младалачке љубави и настоји да разоткрије околности скандала у чијем центру се налазио диригент Гусенс и нагађања о оргијама и порнографским фотографијама.

Роман се такође бави поклоницама традиције „вика“ – вештичарења – као и успонима и падовима од којих се састоји људски живот.

The Sunday Herald

О роману: На ивици Балија

Роман На ивици Балија списатељице Инез Баранеј састоји се од три повезане кратке приче о троје туриста који се не познају – Нелсону, Марли и Тајлеру … Сво троје трагају за нечим, нису сигурни треба ли да остану на Балију нити куда би даље пошли; они су три примерка из мноштва изгубљених душа које су се попут леминга сјатиле у трећи свет у потрази за смислом живота, религијом, духовношћу, лепотом – за оним стварима које смо изгубили у вртлогу богатства и технологије савременог света… Ова књига обилује савременим дилемама, које јасно и упечатљиво изражавају њени ликови…Књига заправо говори о феномену туризма… Питања која покреће ова књига су фасцинантна и често је на њих немогуће одговорити.

Australian Book Review

О роману Шила Пауер

Невиђено добро штиво које се опире жанровској класификацији… Шила Пауер је права бомба, сатирични трилер с гомилом жестоког секса између тренутака трансценденталне духовности и одлазака у куповину.

Sydney Star Observer

Мешавина бритке комедије и ексцентричног друштвеног коментара…Шила Пауер је култни роман Инез Баранеј.

The Age

 

Шила Пауер… је како наставак тако и раскид с претходним текстовима Инез Баранеј… Њу је одувек било тешко категоризовати. Кад се дефинише, увек јој се каче етикете које јој подједнако иду у прилог и наносе штету… Шила је лик који бисмо сви желели да постанемо у сновима. Немилосрдна и незаустављива, нека врста жене из маште.

Courier-Mail

О роману Снови о индијском јорговану

Без обзира на то што наслов одише нео-хипи угођајем, Снови о индијском јорговануније обични роман о кулинарској култури, о белцима које у Индији спопадне пролив и који се сити изгрле с губавцима пре но што се врате у Манчестер или Мелбурн да одробијају оно што им је остало од живота, под хипотеком, менаџеришући. Испредена око четири лика и дрвета индијског јоргована, ово је прича о глобализацији, грабежљивости великих корпорација, уништењу природне средине и лоповлуку у политици.

Tara Sahgal, India Today

О роману: С тигром

С тигром убедљиво разара уверење да у класике не треба дирати. Нема разлога да се сумња у њену вештину прозног писца и приповедача… Као што би рекао Елиот: „Драга, не бих то пропустио ни за сав жад Кине.“

DNA (Мумбај)

Ово занимљиво прозно дело, које ћете прочитати са задовољством и које ће вам много тога открити, бави се процесом писања исто колико и његовим резултатом, то јест, самом причом…

Irina Dunn, (Quadrant,Аустралија)

О роману: Незасити

У читалачкој култури у којој су приче о вампирима претворне у робу за продају неселективној тинејџерској читалачкој публици која их гута, коначно се појавила и верзија овог жанра примерена укусу зрелих интелигентних читалаца који више воле вампире који су исто тако зрели, интелигентни и обдарени истанчаним смислом за раскош живота.

Alison Bartlett