Vladimir PištaloВладимир Пиштало је рођен у Сарајеву 1960. године.
Растао је у Мостару, Краљеву и Београду, где је завршио основну школу и гимназију. Студирао је Право у Београду и Сарајеву. Докторирао је Америчку историју на Универзитету у Новом Хемпширу, у Сједињеним Америчким Државама.
Пре него што је отпутовао у Сједињене Америчке Државе 1993, радио је као новинар и активно и критички коментарисао крвави распад Југославије у својој колумни у часопису Време. Сада ради као професор на Бекер колеџу у Масачусецу, где предаје Америчку и Светску историју.
Пиштало је објавио прву причу у књижевном магазину кад му је било 18 година и прву књигу кад је имао 21 годину. Као студент постаје ко-оснивач књижевне групе Београдска Мануфактура Снова. Објавио је 10 књига у распону од поетске прозе до романа. (Сликовница, Ноћи, Манифести, Крај века, Корто Малтезе, Витраж у Сећању, Александрида, Приче из целог света, Миленијум у Београду, Тесла, портрет међу маскама). Његове приче су заступљене у свим важнијим антологијама српске и босанске прозе.
Две његове књиге, Манифести и Миленијум у Београду преведене су на француски. У априлу 2010, у Риму, треба да се појави италијанско издање Миленијума у Београду. У исто време, руски превод његовог романа о Тесли треба да се појави у Сент Петерсбургу. Поред тога Тесла, портрет међу маскама се преводи на француски, мађарски, словачки и македонски језик. Енглески превод тренутно разматрају две америчке издавачке куће.
Пиштало је добио награду Милош Ђурић за превод песама Чарлса Симића. Његов роман Тесла, портрет међу маскама добио је најпрестижнију књижевну награду у Србији, НИН-ову награду, за најбољи роман у 2008, као и Награду библиотека Србије за најчитанију књигу у 2009. години. Његов роман Миленијум у Београду био је финалист за “Pri Femina” међу 700 пре¬ведених књига у Француској 2008. године.
Пиштало још увек верује да је: Реалност руда из које се испирањем добија сан.