Nedim Gursel fotografija 2013 malo

О аутору

Недим Гурсел (1951) је истакнути турски писац и интелектуалац чије је обимно и разуђено књижевно дело стекло поклонике у више од двадесет земаља света. Дипломирао је модерну француску књижевност на Универзитету Сорбона, где је и докторирао са темом веза између савремене турске и француске поезије. Предаје турску књижевност на Високој школи за оријенталне језике у Паризу (INALCO). Руководилац је научноистраживачког пројекта посвећеног турској књижевности при Националном центру за научна истраживања Француске.

Написао је више књига приповедака, неколико романа, путописа и књижевноисторијских студија, међу којима су: Љубав после подне (Oğleden Sonra Aşk), Књига о женама (Kadınlar Kitabı), Освајач (Boğazkesen), Лето које је дуго трајало (Uzun Sürmüş Bir Yaz), Смрт на сунцу (Guneşte Olum), Прегршт света (Bir Avuc Dunya), Свет у сликама (Resimli Dünya), Текстови из Париза (Paris Yazıları), Прва жена (İlk Kadın), Трагови и сенке (İzler ve Golgeler), Назим Хикмет – песник света (Dunya Şairi Nazım Hikmet), Побуњена књижевност (Başkaldıran Edebiyat), Јашар Кемал (Yaşar Kemal), Сети се, Барбара (Hatırla Barbara) Алахове кћери (Allah’ın Kızları).

Добитник је више књижевних награда у Турској и у свету – Награде Турског лингвистичког друштва (1976), Награде за мир „Абди Ипекчи“ (1986), Награде слободе Француског ПЕН-а (1986), Награде за приповетку „Халдун Танер“ (1987), Златнa плакете Струшких вечери поезије (1992), Награде за приповетку Radija Frans internasional (1992), Ордена књижевног витеза владе Републике Француске (2004), Награде за братство у свету „Мевлана“ (2009).

За роман Алахове кћери добио је Награду за слободу мисли и изражавања 2009. године, коју додељује Заједница издавача Турске, а добитник је и Међународна књижевна награда Балканика за роман Ðаво, анђео и комуниста (Şeytan, Melek ve Komünist).

О књизи Алахове кћери

 

Оригинално, необично узбудљиво и живописно испричана повест исламске религије. Роман Алахове кћери је пустоловина по пустињама преисламске Арабије, саткана од мноштва сунцем обасјаних блештавих слика на којима се смењују идоли и ритуали. Странице ове вансеријске књиге зраче и бојама хришћанске Византије у чијем се престоном граду обрео један арапски песник и љубавник у потрази за царицом Теодором. Ово је делом и аутобиографска књига Недима Гурсела која доноси прегршт пишчевих успомена из детињства и родног краја и истовремено нам открива смисао и значење вере у животу и искуству једног детета, наивне и невине представе дечје душе суочене са сопственим немирима и недоумицама, страховима и питањима. Стављајући у средиште романа пророка Мухамеда, његов живот и борбу, исламску традицију и предања, писац трага за суштином и противречностима религиозности, при чему маестрално успоставља везу између индивидуалног и општег – од преисламских времена, преко раздобља Првог светског рата до данашњице. Алахове кћери су плод велике ерудиције и опсежних истраживања писца која његовом раскошном таленту и песнички надахнутом језику дају пуноћу и живост, а читаоцу обиље сазнања о свету ислама, новијој турској историји и култури, које открива на сасвим нов начин, у измирењу између стварности и фикције, реалног и измаштаног. Ако се књижевно дело може поредити са музиком, онда је роман Алахове кћери близак полифоном певању, у коме се вишегласјем постиже потпуна хармонија.